Polityka prywatności

POLITYKA PRYWATNOŚCI
SKLEPU INTERNETOWEGO EURORICAMBI.PL

  1. POSTANOWIENIA OGÓLNE
    1.1. Niniejsza polityka prywatności Sklepu Internetowego ma charakter informacyjny, co oznacza że nie jest ona źródłem
    obowiązków dla Usługobiorców lub Klientów Sklepu Internetowego. Polityka prywatności zawiera przede wszystkim
    zasady dotyczące przetwarzania danych osobowych przez Administratora w Sklepie Internetowym, w tym podstawy,
    cele i zakres przetwarzania danych osobowych oraz prawa osób, których dane dotyczą, a także informacje w zakresie
    stosowania w Sklepie Internetowym plików cookies oraz narzędzi analitycznych.
    1.2. Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem Sklepu Internetowego spółka BSL SPÓŁKA Z
    OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ z siedzibą w Żabiej Woli (adres siedziby i adres do korespondencji: ul.
    Przejazdowa 17, 96-321 Żabia Wola); wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod
    numerem KRS 0000276045; kapitał zakładowy w wysokości: 2.400.000,000 zł.; NIP 7831627857, REGON 300524350,
    adres poczty elektronicznej: bslparts@bslparts.pl oraz numer telefonu kontaktowego: 46 857-91-00 – zwana dalej
    „Administratorem” i będąca jednocześnie Usługodawcą Sklepu Internetowego i Sprzedawcą.
    1.3. Dane osobowe w Sklepie Internetowym przetwarzane są przez Administratora zgodnie z obowiązującymi przepisami
    prawa, w szczególności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27
    kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie
    swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych)
  • zwane dalej „RODO” lub „Rozporządzenie RODO”. Oficjalny tekst Rozporządzenia RODO:
    http://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32016R0679
    1.4. Korzystanie ze Sklepu Internetowego, w tym dokonywanie zakupów jest dobrowolne. Podobnie związane z tym
    podanie danych osobowych przez korzystającego ze Sklepu Internetowego Usługobiorcę lub Klienta jest dobrowolne, z
    zastrzeżeniem dwóch wyjątków: (1) zawieranie umów z Administratorem – niepodanie w przypadkach i w zakresie
    wskazanym na stronie Sklepu Internetowego oraz w Regulaminie Sklepu Internetowego i niniejszej polityce
    prywatności danych osobowych niezbędnych do zawarcia i wykonania Umowy Sprzedaży lub umowy o świadczenie
    Usługi Elektronicznej z Administratorem skutkuje brakiem możliwości zawarcia tejże umowy. Podanie danych
    osobowych jest w takim wypadku wymogiem umownym i jeżeli osoba, które dane dotyczą chce zawrzeć daną umowę
    z Administratorem, to jest zobowiązana do podania wymaganych danych. Każdorazowo zakres danych wymaganych
    do zawarcia umowy wskazany jest uprzednio na stronie Sklepu Internetowego oraz w Regulaminie Sklepu
    Internetowego; (2) obowiązki ustawowe Administratora – podanie danych osobowych jest wymogiem ustawowym
    wynikającym z powszechnie obowiązujących przepisów prawa nakładających na Administratora obowiązek
    przetwarzania danych osobowych (np. przetwarzanie danych w celu prowadzenia ksiąg podatkowych lub
    rachunkowych) i brak ich podania uniemożliwi Administratorowi wykonanie tychże obowiązków.
    Strona 1 z 81.5. Administrator dokłada szczególnej staranności w celu ochrony interesów osób, których przetwarzane przez niego dane
    osobowe dotyczą, a w szczególności jest odpowiedzialny i zapewnia, że zbierane przez niego dane są: (1)
    przetwarzane zgodnie z prawem; (2) zbierane dla oznaczonych, zgodnych z prawem celów i niepoddawane dalszemu
    przetwarzaniu niezgodnemu z tymi celami; (3) merytorycznie poprawne i adekwatne w stosunku do celów, w jakich są
    przetwarzane; (4) przechowywane w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie dłużej niż jest to
    niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania oraz (5) przetwarzane w sposób zapewniający odpowiednie
    bezpieczeństwo danych osobowych, w tym ochronę przed niedozwolonym lub niezgodnym z prawem
    przetwarzaniem oraz przypadkową utratą, zniszczeniem lub uszkodzeniem, za pomocą odpowiednich środków
    technicznych lub organizacyjnych.
    1.6. Uwzględniając charakter, zakres, kontekst i cele przetwarzania oraz ryzyko naruszenia praw lub wolności osób
    fizycznych o różnym prawdopodobieństwie i wadze zagrożenia, Administrator wdraża odpowiednie środki techniczne i
    organizacyjne, aby przetwarzanie odbywało się zgodnie z niniejszym rozporządzeniem i aby móc to wykazać. Środki te
    są w razie potrzeby poddawane przeglądom i uaktualniane. Administrator stosuje środki techniczne zapobiegające
    pozyskiwaniu i modyfikowaniu przez osoby nieuprawnione, danych osobowych przesyłanych drogą elektroniczną.
    1.7. Wszelkie słowa, wyrażenia i akronimy występujące w niniejszej polityce prywatności i rozpoczynające się dużą literą
    (np. Sprzedawca, Sklep Internetowy, Usługa Elektroniczna) należy rozumieć zgodnie z ich definicją zawartą w
    Regulaminie Sklepu Internetowego dostępnym na stronach Sklepu Internetowego.
  1. PODSTAWY PRZETWARZANIA DANYCH
    2.1. Administrator uprawniony jest do przetwarzania danych osobowych w przypadkach, gdy – i w takim zakresie, w jakim –
    spełniony jest co najmniej jeden z poniższych warunków: (1) osoba, której dane dotyczą wyraziła zgodę na
    przetwarzanie swoich danych osobowych w jednym lub większej liczbie określonych celów; (2) przetwarzanie jest
    niezbędne do wykonania umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub do podjęcia działań na żądanie
    osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy; (3) przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązku
    prawnego ciążącego na Administratorze; lub (4) przetwarzanie jest niezbędne do celów wynikających z prawnie
    uzasadnionych interesów realizowanych przez Administratora lub przez stronę trzecią, z wyjątkiem sytuacji, w których
    nadrzędny charakter wobec tych interesów mają interesy lub podstawowe prawa i wolności osoby, której dane dotyczą,
    wymagające ochrony danych osobowych, w szczególności gdy osoba, której dane dotyczą, jest dzieckiem.
    2.2. Przetwarzanie danych osobowych przez Administratora wymaga każdorazowo zaistnienia co najmniej jednej z
    podstaw wskazanych w pkt. 2.1 polityki prywatności. Konkretne podstawy przetwarzania danych osobowych
    Usługobiorców i Klientów Sklepu Internetowego przez Administratora są wskazane w kolejnym punkcie polityki
    prywatności – w odniesieniu do danego celu przetwarzania danych osobowych przez Administratora.
  2. CEL, PODSTAWA I OKRES PRZETWARZANIA DANYCH W SKLEPIE INTERNETOWYM
    3.1. Każdorazowo cel, podstawa i okres oraz odbiorcy danych osobowych przetwarzanych przez Administratora wynika z
    działań podejmowanych przez danego Usługobiorcę lub Klienta w Sklepie Internetowym lub przez Administratora.
    Przykładowo jeżeli Klient decyduje się na dokonanie zakupów w Sklepie Internetowym i wybierze odbiór osobisty
    zakupionego Produktu zamiast przesyłki kurierskiej, to jego dane osobowe będą przetwarzane w celu wykonania
    zawartej Umowy Sprzedaży, ale nie będą już udostępniane przewoźnikowi realizującemu przesyłki na zlecenie
    Administratora.
    3.2. Administrator może przetwarzać dane osobowe w ramach Sklepu Internetowego w następujących celach, na
    podstawach oraz w okresach wskazanych w poniższej tabeli:
    Cel przetwarzania
    danych
    Podstawa prawna przetwarzania danych Okres przechowywania danych
    Wykonanie Umowy
    Sprzedaży lub
    umowy o
    świadczenie Usługi
    Elektronicznej lub
    podjęcie działań na
    żądanie osoby,
    której dane dotyczą,
    przed zawarciem w/
    w umów Artykuł 6 ust. 1 lit. b) Rozporządzenia RODO
    (wykonanie umowy) – przetwarzanie jest
    niezbędne do wykonania umowy, której
    stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub
    do podjęcia działań na żądanie osoby, której
    dane dotyczą, przed zawarciem umowy Dane są przechowywane przez okres
    niezbędny do wykonania, rozwiązania lub
    wygaśnięcia w inny sposób zawartej Umowy
    Sprzedaży lub umowy o świadczenie Usługi
    Elektronicznej.
    Marketing
    bezpośredni Artykuł 6 ust. 1 lit. f) Rozporządzenia RODO
    (prawnie uzasadniony interes administratora)
    – przetwarzanie jest niezbędne do celów
    wynikających z prawnie uzasadnionych
    interesów Administratora – polegających na
    dbaniu o interesy i dobry wizerunek Dane są przechowywane przez okres
    istnienia prawnie uzasadnionego interesu
    realizowanego przez Administratora, nie
    dłużej jednak niż przez okres przedawnienia
    roszczeń Administratora w stosunku do
    osoby, której dane dotyczą, z tytułu
    Strona 2 z 8Administratora, jego Sklepu Internetowego
    oraz dążeniu do sprzedaży Produktów
    prowadzonej przez Administratora
    działalności gospodarczej. Okres
    przedawnienia określają przepisy prawa, w
    szczególności Kodeksu Cywilnego
    (podstawowy termin przedawnienia dla
    roszczeń związanych z prowadzeniem
    działalności gospodarczej wynosi trzy lata, a
    dla Umowy Sprzedaży dwa lata).
    Administrator nie może przetwarzać danych
    w celu marketingu bezpośredniego w
    przypadku wyrażenia skutecznego sprzeciwu
    w tym zakresie przez osobę, której dane
    dotyczą.
    Marketing Artykuł 6 ust. 1 lit. a) Rozporządzenia RODO
    (zgoda) – osoba, której dane dotyczą,
    wyraziła zgodę na przetwarzanie swoich
    danych osobowych w celach
    marketingowych przez Administratora Dane przechowywane są do momentu
    wycofania zgody przez osobę, której dane
    dotyczą na dalsze przetwarzanie jej danych
    w tym celu.
    Wyrażenie przez
    Klienta opinii o
    zawartej Umowie
    Sprzedaży Artykuł 6 ust. 1 lit. a) Rozporządzenia RODO
    – osoba, której dane dotyczą, wyraziła zgodę
    na przetwarzanie swoich danych osobowych
    w celu wyrażenia opinii Dane przechowywane są do momentu
    wycofania zgody przez osobę, której dane
    dotyczą na dalsze przetwarzanie jej danych
    w tym celu.
    Prowadzenie ksiąg
    rachunkowych Artykuł 6 ust. 1 lit. c) Rozporządzenia RODO
    w zw. z art. 74 ust. 2 ustawy o
    rachunkowości tj. z dnia 30 stycznia 2018 r.
    (Dz.U. z 2018 r. poz. 395) – przetwarzanie
    jest niezbędne do wypełnienia obowiązku
    prawnego ciążącego na Administratorze Dane są przechowywane przez okres
    wymagany przepisami prawa nakazującymi
    Administratorowi przechowywanie ksiąg
    rachunkowych (5 lat, licząc od początku roku
    następującego po roku obrotowym, którego
    dane dotyczą).
    Ustalenie,
    dochodzenie lub
    obrona roszczeń
    jakie może
    podnosić
    Administrator lub
    jakie mogą być
    podnoszone wobec
    Administratora Artykuł 6 ust. 1 lit. f) Rozporządzenia RODO
    (prawnie uzasadniony interes administratora)
    – przetwarzanie jest niezbędne do celów
    wynikających z prawnie uzasadnionych
    interesów Administratora – polegających na
    ustaleniu, dochodzeniu lub obronie roszczeń,
    jakie może podnosić Administrator lub jakie
    mogą być podnoszone wobec Administratora Dane są przechowywane przez okres
    istnienia prawnie uzasadnionego interesu
    realizowanego przez Administratora, nie
    dłużej jednak niż przez okres przedawnienia
    roszczeń jakie mogą być podnoszone wobec
    Administratora (podstawowy termin
    przedawnienia dla roszczeń wobec
    Administratora wynosi sześć lat).
    Korzystanie ze
    strony Sklepu
    Internetowego i
    zapewnienie jej
    prawidłowego
    działania Artykuł 6 ust. 1 lit. f) Rozporządzenia RODO
    (prawnie uzasadniony interes administratora)
    – przetwarzanie jest niezbędne do celów
    wynikających z prawnie uzasadnionych
    interesów Administratora – polegających na
    prowadzeniu i utrzymaniu strony Sklepu
    Internetowego Dane są przechowywane przez okres
    istnienia prawnie uzasadnionego interesu
    realizowanego przez Administratora, nie
    dłużej jednak niż przez okres przedawnienia
    roszczeń Administratora w stosunku do
    osoby, której dane dotyczą, z tytułu
    prowadzonej przez Administratora
    działalności gospodarczej. Okres
    przedawnienia określają przepisy prawa, w
    szczególności Kodeksu Cywilnego
    (podstawowy termin przedawnienia dla
    roszczeń związanych z prowadzeniem
    działalności gospodarczej wynosi trzy lata, a
    dla Umowy Sprzedaży dwa lata).
    Prowadzenie
    statystyk i analiza
    ruchu w Sklepie
    Internetowym Artykuł 6 ust. 1 lit. f) Rozporządzenia RODO
    (prawnie uzasadniony interes administratora)
    – przetwarzanie jest niezbędne do celów
    wynikających z prawnie uzasadnionych
    interesów Administratora – polegających na
    prowadzeniu statystyk i analizie ruchu w
    Sklepie Internetowym celem poprawy
    funkcjonowania Sklepu Internetowego i
    zwiększenia sprzedaży Produktów Dane są przechowywane przez okres
    istnienia prawnie uzasadnionego interesu
    realizowanego przez Administratora, nie
    dłużej jednak niż przez okres przedawnienia
    roszczeń Administratora w stosunku do
    osoby, której dane dotyczą, z tytułu
    prowadzonej przez Administratora
    działalności gospodarczej. Okres
    przedawnienia określają przepisy prawa, w
    szczególności Kodeksu Cywilnego
    (podstawowy termin przedawnienia dla
    Strona 3 z 8roszczeń związanych z prowadzeniem
    działalności gospodarczej wynosi trzy lata, a
    dla Umowy Sprzedaży dwa lata).
  3. ODBIORCY DANYCH W SKLEPIE INTERNETOWYM
    4.1. Dla prawidłowego funkcjonowania Sklepu Internetowego, w tym dla realizacji zawieranych Umów Sprzedaży konieczne
    jest korzystanie przez Administratora z usług podmiotów zewnętrznych (takich jak np. dostawca oprogramowania,
    kurier, czy podmiot obsługujący płatności). Administrator korzysta wyłącznie z usług takich podmiotów
    przetwarzających, którzy zapewniają wystarczające gwarancje wdrożenia odpowiednich środków technicznych i
    organizacyjnych, tak by przetwarzanie spełniało wymogi Rozporządzenia RODO i chroniło prawa osób, których dane
    dotyczą.
    4.2. Przekazanie danych przez Administratora nie następuje w każdym wypadku i nie do wszystkich wskazanych w polityce
    prywatności odbiorców lub kategorii odbiorców – Administrator przekazuje dane wyłącznie wtedy, gdy jest to
    niezbędne do realizacji danego celu przetwarzania danych osobowych i tylko w zakresie niezbędnym do jego
    zrealizowania. Przykładowo, jeżeli Klient korzysta z odbioru osobistego, to jego dane nie będą przekazywane
    przewoźnikowi współpracującemu z Administratorem.
    4.3. Dane osobowe Usługobiorców i Klientów Sklepu Internetowego mogą być przekazywane następującym odbiorcom lub
    kategoriom odbiorców:
    1.1.1. przewoźnicy / spedytorzy / brokerzy kurierscy – w przypadku Klienta, który korzysta w Sklepie Internetowym ze
    sposobu dostawy Produktu przesyłką pocztową lub przesyłką kurierską, Administrator udostępnia zebrane dane
    osobowe Klienta wybranemu przewoźnikowi, spedytorowi lub pośrednikowi realizującemu przesyłki na zlecenie
    Administratora w zakresie niezbędnym do zrealizowania dostawy Produktu Klientowi.
    1.1.2. podmioty obsługujące płatności elektroniczne lub kartą płatniczą – w przypadku Klienta, który korzysta w Sklepie
    Internetowym ze sposobu płatności elektronicznych lub kartą płatniczą Administrator udostępnia zebrane dane
    osobowe Klienta wybranemu podmiotowi obsługującemu powyższe płatności w Sklepie Internetowym na zlecenie
    Administratora w zakresie niezbędnym do obsługi płatności realizowanej przez Klienta.
    1.1.3. dostawcy usług zaopatrujący Administratora w rozwiązania techniczne, informatyczne oraz organizacyjne,
    umożliwiające Administratorowi prowadzenie działalności gospodarczej, w tym Sklepu Internetowego i
    świadczonych za jego pośrednictwem Usług Elektronicznych (w szczególności dostawcy oprogramowania
    komputerowego do prowadzenia Sklepu Internetowego, dostawcy poczty elektronicznej i hostingu oraz dostawcy
    oprogramowania do zarządzania firmą i udzielania pomocy technicznej Administratorowi) – Administrator udostępnia
    zebrane dane osobowe Klienta wybranemu dostawcy działającemu na jego zlecenie jedynie w przypadku oraz w
    zakresie niezbędnym do zrealizowania danego celu przetwarzania danych zgodnego z niniejszą polityką prywatności.
    1.1.4. dostawcy usług księgowych, prawnych i doradczych zapewniający Administratorowi wsparcie księgowe,
    prawne lub doradcze (w szczególności biuro księgowe, kancelaria prawna lub firma windykacyjna) – Administrator
    udostępnia zebrane dane osobowe Klienta wybranemu dostawcy działającemu na jego zlecenie jedynie w przypadku
    oraz w zakresie niezbędnym do zrealizowania danego celu przetwarzania danych zgodnego z niniejszą polityką
    prywatności.
    1.1.5. dostawcy umieszczonych na stronie Sklepu Internetowego wtyczek społecznościowych, skryptów oraz
    innych podobnych narzędzi umożliwiających przeglądarce osoby odwiedzającej stronę Sklepu Internetowego
    pobieranie treści od dostawców wspomnianych wtyczek (np. logowanie za pomocą danych logowania do
    serwisu społecznościowego) i przekazywanie w tym celu tym dostawcom danych osobowych osoby
    odwiedzającej, w tym również:
    1.1.5.1. Facebook Ireland Ltd. – Administrator korzysta na stronie Sklepu Internetowego z wtyczek społecznościowych serwisu
    Facebook (np. przycisk Lubię to!, Udostępnij lub logowanie za pomocą danych logowania do serwisu Facebook) i w
    związku z tym gromadzi i udostępnia dane osobowe Usługobiorcy korzystającego ze strony Sklepu Internetowego do
    Facebook Ireland Ltd. (4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2 Ireland) w zakresie i zgodnie z
    zasadami prywatności dostępnymi tutaj: https://www.facebook.com/about/privacy/ (dane te obejmują informacje o
    działaniach na stronie Sklepu Internetowego – w tym informacje o urządzeniu, odwiedzanych witrynach, zakupach,
    wyświetlanych reklamach oraz sposobie korzystania z usług – niezależnie od tego, czy Usługobiorca ma konto na
    Facebooku i czy jest zalogowany do Facebooka).
  4. PROFILOWANIE W SKLEPIE INTERNETOWYM
    5.1.
    Rozporządzenie RODO nakłada na Administratora obowiązek informowania o zautomatyzowanym podejmowaniu
    decyzji, w tym o profilowaniu, o którym mowa w art. 22 ust. 1 i 4 Rozporządzenia RODO, oraz – przynajmniej w tych
    przypadkach – istotne informacje o zasadach ich podejmowania, a także o znaczeniu i przewidywanych
    konsekwencjach takiego przetwarzania dla osoby, której dane dotyczą. Mając to na uwadze Administrator podaje w
    tym punkcie polityki prywatności informacje dotyczące możliwego profilowania.
    Strona 4 z 85.2. Administrator może korzystać w Sklepie Internetowym z profilowania do celów marketingu bezpośredniego, ale
    decyzje podejmowane na jego podstawie przez Administratora nie dotyczą zawarcia lub odmowy zawarcia Umowy
    Sprzedaży, czy też możliwości korzystania z Usług Elektronicznych w Sklepie Internetowym. Efektem korzystania z
    profilowania w Sklepie Internetowym może być np. przyznanie danej osobie rabatu, przesłanie jej kodu rabatowego,
    przypomnienie o niedokończonych zakupach, przesłanie propozycji Produktu, który może odpowiadać
    zainteresowaniom lub preferencjom danej osoby lub też zaproponowanie lepszych warunków w porównaniu do
    standardowej oferty Sklepu Internetowego. Mimo profilowania to dana osoba podejmuje swobodnie decyzję, czy
    będzie chciała skorzystać z otrzymanego w ten sposób rabatu, czy też lepszych warunków i dokonać zakupu w Sklepie
    Internetowym.
    5.3. Profilowanie w Sklepie Internetowym polega na automatycznej analizie lub prognozie zachowania danej osoby na
    stronie Sklepu Internetowego np. poprzez dodanie konkretnego Produktu do koszyka, przeglądanie strony konkretnego
    Produktu w Sklepie Internetowym, czy też poprzez analizę dotychczasowej historii dokonanych zakupów w Sklepie
    Internetowym. Warunkiem takiego profilowania jest posiadanie przez Administratora danych osobowych danej osoby,
    aby móc jej następnie przesłać np. kod rabatowy.
    5.4. Osoba, której dane dotyczą, ma prawo do tego, by nie podlegać decyzji, która opiera się wyłącznie na
    zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu, i wywołuje wobec tej osoby skutki prawne lub w podobny
    sposób istotnie na nią wpływa.
  5. PRAWA OSOBY, KTÓREJ DANE DOTYCZĄ
    6.1. Prawo dostępu, sprostowania, ograniczenia, usunięcia lub przenoszenia – osoba, której dane dotyczą, ma prawo
    żądania od Administratora dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia („prawo do bycia
    zapomnianym”) lub ograniczenia przetwarzania oraz ma prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, a także
    ma prawo do przenoszenia swoich danych. Szczegółowe warunki wykonywania wskazanych wyżej praw wskazane są
    w art. 15-21 Rozporządzenia RODO.
    6.2. Prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie – osoba, której dane przetwarzane są przez Administratora na
    podstawie wyrażonej zgody (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) lub art. 9 ust. 2 lit. a) Rozporządzenia RODO), to ma ona
    prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego
    dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.
    6.3. Prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego – osoba, której dane przetwarzane są przez Administratora, ma
    prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego w sposób i trybie określonym w przepisach Rozporządzenia RODO
    oraz prawa polskiego, w szczególności ustawy o ochronie danych osobowych. Organem nadzorczym w Polsce jest
    Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
    6.4. Prawo do sprzeciwu – osoba, której dane dotyczą, ma prawo w dowolnym momencie wnieść sprzeciw – z przyczyn
    związanych z jej szczególną sytuacją – wobec przetwarzania dotyczących jej danych osobowych opartego na art. 6
    ust. 1 lit. e) (interes lub zadania publiczne) lub f) (prawnie uzasadniony interes administratora), w tym profilowania na
    podstawie tych przepisów. Administratorowi w takim przypadku nie wolno już przetwarzać tych danych osobowych,
    chyba że wykaże on istnienie ważnych prawnie uzasadnionych podstaw do przetwarzania, nadrzędnych wobec
    interesów, praw i wolności osoby, której dane dotyczą, lub podstaw do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń.
    6.5. Prawo do sprzeciwu dot. marketingu bezpośredniego – jeżeli dane osobowe są przetwarzane na potrzeby
    marketingu bezpośredniego, osoba, której dane dotyczą, ma prawo w dowolnym momencie wnieść sprzeciw wobec
    przetwarzania dotyczących jej danych osobowych na potrzeby takiego marketingu, w tym profilowania, w zakresie, w
    jakim przetwarzanie jest związane z takim marketingiem bezpośrednim.
    6.6. W celu realizacji uprawnień, o których mowa w niniejszym punkcie polityki prywatności można kontaktować się z
    Administratorem poprzez przesłanie stosownej wiadomości pisemnie lub pocztą elektroniczną na adres Administratora
    wskazany na wstępie polityki prywatności lub korzystając z formularza kontaktowego dostępnego na stronie Sklepu
    Internetowego.
  6. COOKIES W SKLEPIE INTERNETOWYM I ANALITYKA
    1.2. Pliki Cookies (ciasteczka) są to niewielkie informacje tekstowe w postaci plików tekstowych, wysyłane przez serwer i
    zapisywane po stronie osoby odwiedzającej stronę Sklepu Internetowego (np. na dysku twardym komputera, laptopa,
    czy też na karcie pamięci smartfona – w zależności z jakiego urządzenia korzysta odwiedzający nasz Sklep
    Internetowy). Szczegółowe informacje dot. plików Cookies, a także historię ich powstania można znaleźć m.in. tutaj:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/HTTP_cookie.
    1.3. Pliki Cookies, które mogą być wysyłane przez stronę Sklepu internetowego można podzielić na różne rodzaje, według
    następujących kryteriów:
    Ze względu na ich dostawcę:
    1)
    własne (tworzone przez
    Ze względu na ich okres
    przechowywania na
    urządzeniu osoby
    Ze względu na cel ich stosowania:
    1)
    niezbędne (umożliwiające
    Strona 5 z 8stronę Sklepu
    Internetowego
    Administratora) oraz
    2)
    1.4.
    odwiedzającej stronę
    Sklepu Internetowego:
    prawidłowe funkcjonowanie
    strony Sklepu Internetowego),
    1) sesyjne (przechowywane
    do czasu wylogowania się
    ze Sklepu Internetowego
    lub wyłączenia przeglądarki
    internetowej) oraz 2) funkcjonalne/preferencyjne
    (umożliwiające dostosowanie
    strony Sklepu Internetowego
    do preferencji osoby
    odwiedzającej stronę),
    2) stałe (przechowywane
    przez określony czas,
    zdefiniowany przez
    parametry każdego pliku lub
    do czasu ręcznego
    usunięcia) 3) analityczne i wydajnościowe
    (gromadzące informacje o
    sposobie korzystania ze
    strony Sklepu Internetowego),
    4) marketingowe, reklamowe i
    społecznościowe (zbierające
    informacje o osobie
    odwiedzającej stronę Sklepu
    Internetowego w celu
    wyświetlania tej osobie
    spersonalizowanych reklam i
    prowadzenia innych działań
    marketingowych w tym
    również na stronach
    internetowych odrębnych od
    strony Sklepu Internetowego,
    takich jak portale
    społecznościowe
    należące do
    osób/podmiotów trzecich
    (innych niż Administrator)
    Administrator może przetwarzać dane zawarte w plikach Cookies podczas korzystania przez odwiedzających ze strony
    Sklepu Internetowego w następujących konkretnych celach:
    Cele stosowanie plików Cookies
    w Sklepie Internetowym
    Administratora
    identyfikacji Usługobiorców jako zalogowanych w Sklepie Internetowym i
    pokazywania, że są zalogowani (pliki Cookies niezbędne)
    zapamiętywania Produktów dodanych do koszyka w celu złożenia Zamówienia
    (pliki Cookies niezbędne)
    zapamiętywania danych z wypełnianych Formularzy Zamówienia, ankiet lub
    danych logowania do Sklepu Internetowego (pliki Cookies niezbędne
    lub/i funkcjonalne/preferencyjne)
    dostosowywania zawartości strony Sklepu Internetowego do indywidualnych
    preferencji Usługobiorcy (np. dotyczących kolorów, rozmiaru czcionki,
    układu strony) oraz optymalizacji korzystania ze stron Sklepu
    Internetowego (pliki Cookies funkcjonalne/preferencyjne)
    prowadzenia anonimowych statystyk przedstawiających sposób korzystania ze
    strony Sklepu Internetowego (pliki Cookies statystyczne)
    remarketingu, to jest badania cech zachowania odwiedzających Sklep
    Internetowy poprzez anonimową analizę ich działań (np.
    powtarzające się wizyty na określonych stronach, słowa kluczowe
    itp.) w celu stworzenia ich profilu i dostarczenia im reklam
    dopasowanych do ich przewidywanych zainteresowań, także wtedy
    kiedy odwiedzają oni inne strony internetowe w sieci reklamowej firmy
    Google Ireland Ltd. oraz Facebook Ireland Ltd. (pliki Cookies
    marketingowe, reklamowe i społecznościowe)
    1.5.
    Sprawdzenie w najpopularniejszych przeglądarkach internetowych, jakie pliki Cookies (w tym okres funkcjonowania
    plików Cookies oraz ich dostawca) są wysyłane w danej chwili przez stronę Sklepu Internetowego jest możliwe w
    następujący sposób:
    W przeglądarce Chrome:
    (1) w pasku adresu kliknij
    w ikonkę kłódki po lewej
    stronie, (2) przejdź do
    W przeglądarce Firefox:
    (1) w pasku adresu kliknij w
    ikonkę tarczy po lewej
    stronie, (2) przejdź do
    W przeglądarce Internet Explorer:
    (1) kliknij menu „Narzędzia”,
    (2) przejdź do zakładki „Opcje
    internetowe”, (3) przejdź do
    Strona 6 z 8zakładki „Pliki cookie”.
    Type your text
    W przeglądarce Opera:
    (1) w pasku adresu kliknij
    w ikonkę kłódki po lewej
    stronie, (2) przejdź do
    zakładki „Pliki cookie”.
    zakładki „Dopuszczone” lub
    „Zablokowane”, (3) kliknij
    pole „Ciasteczka śledzące
    między witrynami”,
    „Elementy śledzące
    serwisów
    społecznościowych” lub
    „Treści z elementami
    śledzącymi” zakładki „Ogólne”, (4) przejdź
    do zakładki „Ustawienia”, (5)
    kliknij pole „Wyświetl pliki”
    w przeglądarce Safari:
    (1) kliknij menu
    „Preferencje”, (2) przejdź do
    zakładki „Prywatność”, (3)
    kliknij w pole „Zarządzaj
    danymi witryn” Niezależnie od przeglądarki, za
    pomocą narzędzi
    dostępnych np. na stronie:
    https://www.cookiemetrix.com
    / lub: https://www.cookie-
    checker.com/
    1.6. Standardowo większość przeglądarek internetowych dostępnych na rynku domyślnie akceptuje zapisywanie plików
    Cookies. Każdy ma możliwość określenia warunków korzystania z plików Cookies za pomocą ustawień własnej
    przeglądarki internetowej. Oznacza to, że można np. częściowo ograniczyć (np. czasowo) lub całkowicie wyłączyć
    możliwość zapisywania plików Cookies – w tym ostatnim wypadku jednak może to mieć wpływ na niektóre
    funkcjonalności Sklepu Internetowego (przykładowo niemożliwym może okazać się przejście ścieżki Zamówienia
    poprzez Formularz Zamówienia z uwagi na niezapamiętywanie Produktów w koszyku podczas kolejnych kroków
    składania Zamówienia).
    1.7. Ustawienia przeglądarki internetowej w zakresie plików Cookies są istotne z punktu widzenia zgody na korzystanie z
    plików Cookies przez nasz Sklep Internetowy – zgodnie z przepisami taka zgoda może być również wyrażona poprzez
    ustawienia przeglądarki internetowej. Szczegółowe informacje na temat zmiany ustawień dotyczących plików Cookies
    oraz ich samodzielnego usuwania w najpopularniejszych przeglądarkach internetowych dostępne są w dziale pomocy
    przeglądarki internetowej oraz na poniższych stronach (wystarczy kliknąć w dany link):
    w przeglądarce Chrome
    w przeglądarce Firefox
    w przeglądarce Internet Explorer
    w przeglądarce Opera
    w przeglądarce Safari
    w przeglądarce Microsoft Edge
    1.8. Administrator może korzystać w Sklepie Internetowym z usług Google Analytics, Universal Analytics dostarczanych
    przez firmę Google Ireland Limited (Gordon House, Barrow Street, Dublin 4, Irlandia). Usługi te pomagają
    Administratorowi prowadzić statystyki i analizować ruch w Sklepie Internetowym. Gromadzone dane przetwarzane są
    w ramach powyższych usług do generowania statystyk pomocnych w administrowaniu Sklepie Internetowym i analizie
    ruchu w Sklepie Internetowym. Dane te mają charakter zbiorczy. Administrator korzystając z powyższych usług w
    Sklepie Internetowym gromadzi takie dane jak źródła i medium pozyskania odwiedzjących Sklep Internetowy oraz
    sposób ich zachowania na stronie Sklepu Internetowego, informacje na temat urządzeń i przeglądarek z których
    odwiedzają stronę, IP oraz domenę, dane geograficzne oraz dane demograficzne (wiek, płeć) i zainteresowania.
    1.9. Możliwe jest zablokowanie w łatwy sposób przez daną osobę udostępniania do Google Analytics informacji o jej
    aktywności na stronie Sklepu Internetowego – w tym celu można na przykład zainstalować dodatek do przeglądarki
    udostępniany przez firmę Google Ireland Ltd. dostępny tutaj: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=pl.
    1.10. Administrator może korzystać w Sklepie Internetowym z usługi Piksel Facebooka dostarczanej przez firmę Facebook
    Ireland Limited (4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, Dublin 2, Irlandia). Usługa ta pomaga Administratorowi
    mierzyć skuteczność reklam oraz dowiadywać się, jakie działania podejmują odwiedzający Sklep Internetowy, a także
    wyświetlać tym osobom dopasowane reklamy. Szczegółowe informacje o działaniu Piksela Facebooka możesz
    znaleźć pod następującym adresem internetowym: https://www.facebook.com/business/help/742478679120153?
    helpref=page_content.
    1.11. Zarządzanie działaniem Piksela Facebooka jest możliwe poprzez ustawienia reklam w swoim koncie na portalu
    Facebook.com: https://www.facebook.com/ads/preferences/?entry_product=ad_settings_screen.
  7. POSTANOWIENIA KOŃCOWE
    8.1.
    Sklep Internetowy może zawierać odnośniki do innych stron internetowych. Administrator namawia by po przejściu na
    inne strony, zapoznać się z polityką prywatności tam ustaloną. Niniejsza polityka prywatności dotyczy tylko Sklepu
    Internetowego Administratora.
    Strona 7 z 8Strona 8 z 8
Przewiń do góry